Studii de caz 2010 – tratamentul cu Salvestrol
Sumar
O abordare nutritionala poate fi benefica pentru bolnavii care sufera de cancer. Cazurile de fata fac referire la tratamentul cu fitonutrienti de tipul Salvestrolului si a derivatilor lor.
Salvestrolii functioneaza pe baza unui anumit mecanism, metabolizarea lor fiind strans legata de activitatea enzimatica a CYP1B1 – considerat a fi marker universal pentru celulele canceroase. Concluzia care se impune ar fi de utilizare a acestor fitonutrienti in tratamentul adjuvant al bolnavilor de cancer. Din nefericire, practicile agricole moderne au limitat drastic disponibilitatea acestor fitonutrienti in dieta moderna. Salvestrolii intra in categoria fotoalexinelor pe care plantele le produc ca mijlor de aparare impotrina ciupercilor sau a altor paraziti. Lucrarea de fata prezita evolutia a sase cazuri de cancer in a caror abordare terapeutica a fost inclus Salvestrolul. Sunt prezentate cinci tipuri diferite de cancer: san, prostata, ficat, colon si un limfom Hodgkin. In doua din cazuri ameliorarea a fost spectaculoasa in urma corectarii deficientelor nutritionale.
Introducere
In anul 2002, prof. Gerry Potter[1,2], a identificat si prezentat un mecanism de producere a unor compusi specifici din anumite alimente care provoaca distrugerea celulelor canceroase. Mecanismul este legat de activitatea metabolica a unei enzime a citocromului P 450 – CYP1B1[3,4]. Aceasta enzima a fost evidentiata in toate tipurile de cancer, fiind absenta in tesuturile sanatoase[5,7]. In momentul de fata este considerata a fi un marker general in cancer.[8]
S-a constatat ca CYP1B1 metabolizeaza o clasa specifica de compusi alimentari pe care profesorii Potter si Burke au numit-o Salvestroli. In urma metabolizarii Salvestrolilor de catre CYP1B1, rezulta substante toxice pentru celula canceroasa avand ca rezultat moartea acesteia. In acest fel, salvestrolii functioneaza ca niste medicamente naturale, orientate catre distrugerea celulelor canceroase, lasand celula sanatoasa neatinsa. Primele cercetari au aratat ca acest mecanism ar putea functiona atat preventiv – distrugerea celulei precanceroase – cat si terapeutic – anihilarea celulelor canceroase propriu-zise.
Implicatiile terapeutice si diagnostice ale acestui mecanism au fost expuse mai inainte[9,12]. In contextul unei abordari nutritionale in tratamentul cancerului, acest mecanism pare a reduce in mod semnificativ celulele canceroase din organism in felul acesta crescand sansele unui rezultat benefic pentru un suferind de cancer. Si la fel de adevarat este faptul ca, daca cineva alege sa utilizeze Salvestrolul in combaterea acestei boli, o abordare mai larga nutritionala va ajuta in functionarea eficienta a acestui mecanism de salvare. Co-factori precum biotina, vit. C, vit. B3, magneziu si fier sunt importanti. Alte componente nutritive precum acizii grasi, probioticele si seleniu, joaca de asemenea un rol important.
In acest articol sunt prezentate cazuri variate. Pentru publicarea lor a fost solicitat acceptul scris al pacientilor. Sunt prezente unele situatii in care pacientul a refuzat tratamentul conventional. In altele abordarea nutritionala a reprezentat o masura terapeutica suplimentara. Cazurile sunt reprezentative pentru tipurile de cancer: de san, prostata, colon, ficat si limfom Hodgkin.
Speram ca aceste prezentari sa stimuleze pacientii si medicii in adoptarea medicinii nutritionale in protocolul terapeutic al cancerului, indiferent de tipul de interventie abordat.
De-a lungul acestor cazuri doza de Salvestrol este exprimata in puncte Salvestrol ,aceasta scala a fost conceputa pentru a exprima mai corect selectivitatea Salvestrolilor. Selectivitatea, este elementul important in legatura cu boala activa,mai degraba decat miligramele de ingredient active. Salvestrolii reprezinta o clasa de compusi diferiti prin selectivitatea lor,prin urmare exprimarea in miligrame de ingrediente per capsula nu transmite informatiile utile din punct de vedere al activitatii Salvestrolului.
CAZUL 1-Cancer de san
Femeie de 50 de ani, s-a prezentat la medic pentru o durere in zona toracica superioara, insotita de fatigabilitate. Examenul imagistic a relevat un cancer de san in stadiul 3, evidentiind o tumora de 2,5 cm in sanul stang. Diagnosticul a fost confirmat de biopsie. In acelasi timp a fost diagnosticata de hipotiroidie. S-a recomandat indepartarea chirurgicala a tumorii impreuna cu tratament chimioterapic si radioterapic. Pacienta a refuzat chimioterapia fiind programata pentru indepartarea chirurgicala a tumorii la o luna dupa ce diagnosticul a fost confirmat. Pentru durere s-a administrat Tylenol ( doua pastile cand durerea devenea intolerabila).
Dupa diagnosticare , pacienta a inceput o cura cu Salvestrol. Aceasta a constat in administrarea de cinci capsule de Salvestrol Professional (350p) si cinci capsule de Salvestrol Gold (350p) impartite la trei administrari pe zi inainte de mesele principale. Suplimentarea cu Salvestrol totalizand 3500 de puncte zilnic, a fost continuata timp de trei luni. In acelasi timp pacienta a urmat o dieta organica vegana ( legume, verdeturi, fructe, sucuri si ceai), un program de exercitii yoga si plimbari indelungate pe jos. Impreuna cu Salvestrol a luat zilnic: biotina – 300 mcg, niacina, o tableta de calciu-magneziu, fier si vitamina C , 1000 mg. In plus, medicul naturopat a adaugat la suplimentele nutritive zilnice 200 mg seleniu.
In intervalul de o luna de la inceperea dietei, inaintea tratamentului chirurgical, examinarea sanului a indicat o reducere semnificativa a volumului tumorii, concomitent cu diminuarea consistentei ei. Etapa chirurgicala a indepartat o tumora de 1,3 cm ceea ce reprezenta doar jumatate din volumul initial. Ganglionii nu erau afectati, iar examenle de laborator au indicat valori normale. La o luna postoperator pacienta a primit tratament radioterapic preventiv, o data pe zi, pe o perioada de 30 de zile.
La trei luni de la prima admininistrare de Salvestrol, s-a redus administrarea la sase capsule pe zi ( din fiecare cate trei capsule), cate unul din fiecare, inainte de fiecare masa. Doza s-a mentinut o perioada indelungata de timp.
La opt luni de la operatie, pacienta se simtea in continuare bine, acuzand doar putina oboseala. La 13 luni dupa interventie, pacienta a fost declarata vindecata, ramanand doar o usoara stare de oboseala. Hipotiroidismul ramane. Concluzia care se impune este ca suplimentele cu Salvestrol ( impreuna cu celelalte masuri aditionale ) luate de la inceput au avut un factor decisiv in micsorarea dimensiunii tumorii si in evolutia postoperatorie.
CAZUL 2 – studiu intreprins intr-un cancer de ficat
Barbat coreean, in varsta de 73 de ani a fost diagnosticat cu un cancer de ficat in stadiul 2 in urma unei monitarizari facute pentru ciroza alcoolica de care suferea. Pacientul a pierdut in greutate, suferea de borborigme insotite de eliminare de flatus cu miros extrem de ofensiv.
Examinarea tomografica a relevat existenta a trei tumori. Una in centrul ficatului, in tesutul afectat de ciroza si doua in tesut sanatos. Varsta pacientului a contraindicat tratamentul chimioterapic sau radioterapic si la fel numarul tumorilor si afectiunile asociate: ciroza hepatica si tuberculoza pulmonara. Ca masura paleativa s-a practicat embolizarea arterei hepatice.
La o luna dupa diagnosticare, pacientul a inceput un tratament cu 12 capsule de Salvestrol ( 350 puncte), cantitate corelata cu greutatea corporala. Aceasta cantitate a fost repartizata in felul urmator: sase capsule de Salvestrol Professional ( 350 puncte) si sase capsule de Salvestrol Gold (350 puncte), cate doua capsule din fiecare sortiment dupa fiecare masa. A continuat timp de patru luni cu aceleasi doze, dupa care a redus la jumatate: trei capsule de Salvestrol Professional si trei de Salvestrol Gold totalizand 2100 puncte pe zi. Pe langa Salvestrol a primit injectii intravenoase de Vit. C , initial 30 g pe saptamana, crescand treptat doza la 100 g pe saptamana. Acest nivel a fost mentinut timp de sase luni, dupa care s-a redus doza la 40 g saptamanal. La patru luni de la diagnosticare a primit suplimentar si niacina. Initial a luat o doza de 250 mg pe zi, dupa care a crescut doza la 500 mg pe zi timp de cinci luni. Nu au existat schimbari semnificative in dieta. Totusi, el a inceput un program de exercitii respiratorii, Tai-chi, meditatie, stretching si de evitare a stresului.
A fost monitorizat pe toata aceasta perioada, prin examinari de laborator repetat, care 11 luni mai tarziu au fost declarate”curate”. Desi pacientul sufera in continuare de ciroza si tuberculoza, are o stare generala buna. Deoarece embolizarea arterei hepatice nu poate fi considerata o masura curativa, recuperarea lui se datoreaza in mare masura tratamentului suplimentelor cu Salvestrol, vit.C, niacina si exercitiului fizic. El a transmis urmatorul mesaj: ” Increderea si credinta ca voi fi videcat sunt foarte importante. Oamenii spun ca mintea creeaza totul. Cred ca o minte pozitiva este foarte importanta si ca avem nevoie de incredere ca sa putem depasi orice boala. Oricine poate sa o faca.”
CAZUL 3 – cancer de colon
O femeie in varsta de 64 de ani s-a prezentat la medic pentru o scadere in greutate care a inceput in urma cu trei ani. A fost sfatuita sa se prezinte la medic de catre un asistent social care banuia un cancer de colon. In momentul consultului, prezenta meteorism abdominal. Acuza dureri abdominale cronice, ascutite, agravate dupa masa. Culcatul pe burta era imposibil si durerile erau intolerabile la atingerea abdomenului. Considerata inainte supraponderala, ea a pierdut in acest interval 9% din greutatea ei si pofta de mancare era scazuta. Acuza ocazional greata, varsaturi si scaune melenice. Pielea avea o tenta gri-verzuie. Medicul a suspicionat un cancer de colon, pentru confirmarea lui solicitand teste suplimentare pe care pacienta nu le-a facut.
Pacienta a refuzat tratamentul conventional si a inceput sa ia imediat tratament cu Salvestrol.
Initial a luat trei capsule de Salvestrol Gold ( 350 puncte), cate trei la fiecare masa. A mentinut acest nivel ( 3150 puncte) timp de trei luni. A asociat suplimente zilnice de multivitamine , o capsula de ”colon green” si una de S-adenosyl L-methionina si impachetari abdominale cu ulei de ricin la fiecare patru zile. La trei saptamani de la initierea acestui tratament s-a simtit mai bine si dupa cinci luni efectele erau vizibile si pentru rude si prieteni. La sapte saptamani durerile abdominale au scazut in intensitate si la fel distensia s-a diminuat. La trei luni de la inceperea tratamentului cu Salvestrol a solicitat prin medicul de familie o revaluare a diagnosticului. Concluzia a fost ca diagnosticul a fost gresit si nu necesita teste suplimentare.
Dupa o perioada de sapte luni, culoarea pielii s-a normalizat si la fel si greutatea. A solicitat o ecografie la un medic privat unde diagnosticul de cancer a fost infirmat. Dupa aceasta examinare a continuat sa ia Salvestrol, cate doua capsule zilnic. Are mare incredere in Salvestrol caruia ii atribuie meritele vindecarii ei.
CAZUL 4 – cancer de prostata
Un barbat in varsta de 72 de ani a fost diagnosticat de recidiva de cancer de prostata dupa o examinare de rutina. Pacientul are credinta ca tratamentul farmaceutic conventional ar trebui sa fie ultima solutie de tratament fiind incredintat ca o abordare nutritionista ar fi mai potrivita in restabilirea sanatatii. A fost diagnosticat de cancer de prostata in urma cu trei ani si l-a tratat cu succes combinand o dieta echilibrata, exercitii fizice, licopen, si un supliment pe baza de propolis, denumit Protaphil. Analizele au fost normale dupa acest interval dar ulterior monitorizarea PSA a indicat valori crescute progresiv. Pentru confirmarea diagnosticului s-a solicitat un test genetic u PM3 din urina- examinare efectuata la Bostwich Laboratories – pentru identificarea prezentei genei PCA3 care de regula se gaseste din abundenta in tesutul prostatic tumoral. Rezultatele au fost pozitive pentru cancer de prostata.
Pacientul a initiat tratamentul cu suplimente de Salvestrol asociat cu vit. C, acid folic, licopen, zinc, afine; doua capsule de multivitamine si suplimente de vit. E. Din pacate nu cunoastem concentratia dozelor de suplimente administrate exceptand cele de Salvestrol din care pacientul a luat luni, miercuri si vineri dimineata la micul dejun o pastila de Salvestrol Gold (1000 de puncte).
La trei luni pacientul a avut valori normale pentru PSA si analize normale. Dupa primirea acestei vesti a redus doza doar la 1 capsula de Salvestrol Gold ( 350 puncte) , la micul dejun in fiecare zi. El continua sa fie o persoana activa din punct de vedere fizic si intelectual. A efectuat inca patru teste de PSA, la interval de trei luni si toate rezultatele au fost in limite normale. Momentan este monitorizat anual. Acest pacient a depasit cu succes cancerul, fara sa fie nevoie sa recurga la tratament radioterapic, chirurgical sau chimioterapic.
CAZ 5 – cancer de prostata
Un barbat in varsta de 79 de ani, la efectuarea a doua teste PSA – la un inteval de o saptamana – a prezentat valori crescute. Tuseul rectal a relevat prezenta unei tumori pe partea stanga a prostatei. S-a pus diagnosticul de cancer de prostata, pacientul fiind programat pentru o biopsie de confirmare. Rezultatele biopsiei au scos in evidenta un scor Gleason de 6 (3+3). Examinarile suplimentare nu au decelat prezenta metastazelor. Dupa confirmarea diagnosticului, pacientul a inceput sa ia cinci capsule pe zi de Salvestrol Platinum (1000 puncte) din care doua in timpul pranzului si trei catre miezul noptii ( cu un total de 5000 de puncte pe zi). A asociat acestui tratament suplimente cu biotina (625mcg), niacina si niacinamida (1145mg), magneziu ( 606mg), acid ascorbic (3900mg) si fier ( 20 mg). Vit D ( 800UI), vit. E ( 1200UI) si seleniu (165mcg) au fost de asemenea administrate zilnic. Nu si-a modificat dieta si efortul fizic a fost acelasi. La doua luni dupa administrarea suplimentelor, nivelul PSA s-a imbunatatit. Medicamentele pe care le lua pentru diabet zaharat, bolile de inima si rinichi au fost mentinute.
A trecut o perioada de trei luni de la primirea rezultatelor biopsiei si prima consultatie. Urologul a raportat cazul la British Columbia Cancer Agency, pacientul fiind – doua luni mai tarziu – vazut de un oncolog care a sugerat un tratament hormonal considerat a fi preferential radioterapiei. Dupa consult, pacientului i-a fost administrat o injectie de Zoladex (Goserelin) pentru controlul cresterii tumorale, repetat la 12 saptamani; in acelasi timp a fost prescris un medicament antiandrogenic Casodex, in doza de 50 mg timp de 21 de zile.
S-a inregistrat o crestere a PSA in urmatoarea luna, dar luna cealalta rezultatele PSA au inceput sa scada ( vezi tabelul 2 din versiunea pdf a acestui articol). Rezultatele ulterioare favorabile ale PSA si tuseul rectal negativ au determinat oncologul sa sisteze tratamentul hormonal. Pacientul va fi monitorizat la trei luni , in primul an si in al doilea la patru luni. A redus Salvestrolul la doua capsule de Salvestrol Platinum pe zi care au fost administrate in timpul mesei de pranz ( un total de 2000 de puncte). De asemenea a ramas Zoladex de 10,8 mg administrat la fiecare 12 saptamani ( este un agonist LHRH destinat utilizarii pe termen lung)[14]. Acest caz sugereaza ca utilizarea de agonisti LHRH concomitent cu Salvestrol sau cu alte tratamente nutritionale poate declansa un raspuns mai rapid si scade necesitatea administrarii tratamentului hormonal.
CAZ 6 – limfom Hogkin in stadiul 3
Un barbat in varsta de 66 de ani a fost internat in spital pentru un cvadruplu by-pass. Dupa interventia chirurgicala, medicul a semnalat existenta unor adenopatii ganglionare pentru care s-a solicitat o examinare oncologica. Examinarea a relevat variate tumori limfatice localizate la nivelul gatului, pieptului, abdomenului si in regiunea inghinala. Unele aveau un diametru de aproape 3 cm. Pacientul a scazut vizibil in greutate si acuza dureri in stomac, gat si la nivelul zonei inghinale. Ca sa-si atenueze durerea pacientul ajunsese sa ia pana la 20 tablete de Tylenol. A fost necesara o examinare endoscopica pentru prelevarea de material bioptic. Acesta a permis punerea diagnossticului de limfom Hodgkin stadiu 3. Pacientul a fost informat ca ar mai avea 1-2 ani de trait.O luna mai tarziu s-a initiat cura de chemoterapie care a durat sase luni ( in British Columbia cura standard este cu Doxorubicina, Bleomycina, Vinblastina si Dacarbazina).[15] Nu a facut radioterapie. Chimioterapia a fost greu de suportat. Dupa sase luni, la incheierea curei, s-a efectuat o tomografie cu emisie de pozitroni care a relevat prezenta de tumori benigne de pancreas. Examenul imagistic a evidentiat prezenta tumorilor in stomac, gat si regiunea inghinala, acestea crescand in dimensiuni in ciuda tratamentului chimioterapic.La o luna dupa incheierea chimioterapiei pacientul a inceput o cura cu capsule de Salvestrol Platinum (1000 puncte); a luat doua capsule dimineata si doua seara ( 4000 puncte pe zi). A mentinut acest dozaj o perioada de 38 de zile. Nu a facut schimbari in dieta si nici nu a luat alte suplimente. Pofta de mancare s-a normalizat dupa inceperea tratamentului cu Salvestrol si a inceput sa ia in greutate.
Examinarea oncologica pe care a facut-o dupa tratamentul cu Salvestrol nu a indicat prezenta tumorilor, medicul opinand pentru o remisie a bolii. Pacientul a fost urmarit de trei ori la intervale de trei luni si fiecare examinare a infirmat prezenta tumorala. Din motive financiare a renuntat pentru o perioada la cura cu Salvestrol desi era convins ca meritul remisiunii bolii apartine acestuia. Intentioneaza sa continue tratamentul cu Salvestrol cand situatia sa financiara se va imbunatati. Intre timp prietenii sai l-au ajutat financiar pentru a-si putea continua cura.
Concluzii
Aceste cazuri ne intaresc ideea ca o abordare nutritionala specifica, care valorifica proprietatile metabolice ale CYP1B1 poate ajuta pacientii cu cancer. Sunt unele situatii in care pacientii nu urmeaza tratament chimioterapic sau radioterapic si ele in mod special evidentiaza rolul benefic pe care il joaca nutritia. Aceste cazuri sunt exemplificate in materialul de fata, cu speranta ca ele vor oferi pacientilor si medicilor curanti increderea in abordarea nutritionala unica sau asociata procedurilor conventionale, pentru a obtine un rezultat benefic.