Studii de caz 2010

Studii de caz 2010 – tratamentul cu Salvestrol

Sumar

O abordare nutritionala poate fi benefica pentru bolnavii care sufera de cancer. Cazurile de fata fac referire la tratamentul cu fitonutrienti de tipul Salvestrolului si a derivatilor lor.

Salvestrolii functioneaza pe baza unui anumit mecanism, metabolizarea lor fiind strans legata de activitatea enzimatica a CYP1B1 – considerat a fi marker universal pentru celulele canceroase. Concluzia care se impune ar fi de utilizare a acestor fitonutrienti in tratamentul adjuvant al bolnavilor de cancer. Din nefericire, practicile agricole moderne au limitat drastic disponibilitatea acestor fitonutrienti in dieta moderna. Salvestrolii intra in categoria fotoalexinelor pe care plantele le produc ca mijlor de aparare impotrina ciupercilor sau a altor paraziti. Lucrarea de fata prezita evolutia a sase cazuri de cancer in a caror abordare terapeutica a fost inclus Salvestrolul. Sunt prezentate cinci tipuri diferite de cancer: san, prostata, ficat, colon si un limfom Hodgkin. In doua din cazuri ameliorarea a fost spectaculoasa in urma corectarii deficientelor nutritionale.

Introducere

In anul 2002, prof. Gerry Potter[1,2], a identificat si prezentat un mecanism de producere a unor compusi specifici din anumite alimente care provoaca distrugerea celulelor canceroase. Mecanismul este legat de activitatea metabolica a unei enzime a citocromului P 450 – CYP1B1[3,4]. Aceasta enzima a fost evidentiata in toate tipurile de cancer, fiind absenta in tesuturile sanatoase[5,7]. In momentul de fata este considerata a fi un marker general in cancer.[8]

S-a constatat ca CYP1B1 metabolizeaza o clasa specifica de compusi alimentari pe care profesorii Potter si Burke au numit-o Salvestroli. In urma metabolizarii Salvestrolilor de catre CYP1B1, rezulta substante toxice pentru celula canceroasa avand ca rezultat moartea acesteia. In acest fel, salvestrolii functioneaza ca niste medicamente naturale, orientate catre distrugerea celulelor canceroase, lasand celula sanatoasa neatinsa. Primele cercetari au aratat ca acest mecanism ar putea functiona atat preventiv – distrugerea celulei precanceroase – cat si terapeutic – anihilarea celulelor canceroase propriu-zise.

Implicatiile terapeutice si diagnostice ale acestui mecanism au fost expuse mai inainte[9,12]. In contextul unei abordari nutritionale in tratamentul cancerului, acest mecanism pare a reduce in mod semnificativ celulele canceroase din organism in felul acesta crescand sansele unui rezultat benefic pentru un suferind de cancer. Si la fel de adevarat este faptul ca, daca cineva alege sa utilizeze Salvestrolul in combaterea acestei boli, o abordare mai larga nutritionala va ajuta in functionarea eficienta a acestui mecanism de salvare. Co-factori precum biotina, vit. C, vit. B3, magneziu si fier sunt importanti. Alte componente nutritive precum acizii grasi, probioticele si seleniu, joaca de asemenea un rol important.

In acest articol sunt prezentate cazuri variate. Pentru publicarea lor a fost solicitat acceptul scris al pacientilor. Sunt prezente unele situatii in care pacientul a refuzat tratamentul conventional. In altele abordarea nutritionala a reprezentat o masura terapeutica suplimentara. Cazurile sunt reprezentative pentru tipurile de cancer: de san, prostata, colon, ficat si limfom Hodgkin.

Speram ca aceste prezentari sa stimuleze pacientii si medicii in adoptarea medicinii nutritionale in protocolul terapeutic al cancerului, indiferent de tipul de interventie abordat.

De-a lungul acestor cazuri doza de Salvestrol este exprimata in puncte Salvestrol ,aceasta scala a fost conceputa pentru a exprima mai corect selectivitatea Salvestrolilor. Selectivitatea, este elementul important in legatura cu boala activa,mai degraba decat miligramele de ingredient active. Salvestrolii reprezinta o clasa de compusi diferiti prin selectivitatea lor,prin urmare exprimarea in miligrame de ingrediente per capsula nu transmite informatiile utile din punct de vedere al activitatii Salvestrolului.

CAZUL 1-Cancer de san

Femeie de 50 de ani, s-a prezentat la medic pentru o durere in zona toracica superioara, insotita de fatigabilitate. Examenul imagistic a relevat un cancer de san in stadiul 3, evidentiind o tumora de 2,5 cm in sanul stang. Diagnosticul a fost confirmat de biopsie. In acelasi timp a fost diagnosticata de hipotiroidie. S-a recomandat indepartarea chirurgicala a tumorii impreuna cu tratament chimioterapic si radioterapic. Pacienta a refuzat chimioterapia fiind programata pentru indepartarea chirurgicala a tumorii la o luna dupa ce diagnosticul a fost confirmat. Pentru durere s-a administrat Tylenol ( doua pastile cand durerea devenea intolerabila).

Dupa diagnosticare , pacienta a inceput o cura cu Salvestrol. Aceasta a constat in administrarea de cinci capsule de Salvestrol Professional (350p) si cinci capsule de Salvestrol Gold (350p) impartite la trei administrari pe zi inainte de mesele principale. Suplimentarea cu Salvestrol totalizand 3500 de puncte zilnic, a fost continuata timp de trei lun